Brandweer Bussum in actie voor hardnekkige schoorsteenbrand op de Eksterlaan

0
612

Bussum – Vrijdagavond 24 maart moest het brandweerkorps van Bussum in actie komen voor een schoorsteenbrand op de Eksterlaan in Bussum.

Een verjaardagsfeest in een woning op de Eksterlaan in Bussum verliep vrijdagavond niet helemaal volgens plan. In de woning merkte men tijdens het feestje ineens op dat er bij de open haard ineens een vreemd geluid te horen was, wat leek op een loeiende storm in de schoorsteenmantel. De aanwezigen belden via 112 de brandweer. Hierop werden volgens het “Schoorsteenbrand-protocol”  de tankautospuit, de ladderwagen en de SIV (Snelle Interventie Eenheid) van het Bussumer brandweerkorps met spoed ter plaatse gestuurd.

Er bleek na een controle van de brandweer inderdaad een schoorsteenbrand gaande te zijn, hierop werd de ladderwagen opgesteld en werd de schoorsteen vanuit het bakje van de ladderwagen geveegd met een ramoneur. Dit is een stalen raagbol aan een ketting welke van bovenaf door het schoorsteenkanaal heen en weer wordt gehaald. Hierdoor vallen de brandende deeltjes die aan de pijp vastgekleefd zitten naar beneden en kan de brandweer deze onderaan bij de schoorsteenmantel in een bak opvangen.

Met de warmtebeeldcamera werd boven op het dak nog een hotspot waargenomen, hierop werd direct een slang hogedruk uitgerold en werd er water naar het dak gebracht. Na het verwijderen van enkele dakpannen bleek het gelukkig alleen stralingswarmte van de daaronder gelegen warm geworden kachelpijp.

Na de inzet van de brandweer die meer als 2 uur duurde kon het feestje hervat worden, weliswaar zonder gezelligheid van de open haard. De bewoners hebben een tijdelijk stookverbod opgelegd gekregen welke van kracht blijft tot een erkende schoorsteenveger de schoorsteen weer gekeurd heeft.