Ravage bij grote brand in Larense boerderij

0
14049

Laren – Zondagmiddag 5 april heeft een grote brand in een boerderij op de Torenlaan een enorme ravage aangericht, een deel van het pand ging in vlammen op.

De brand brak om 13:40 uur uit, en werd in eerste instantie als een schoorsteenbrand gemeld. Kort erna kwam er ook rook uit de rietenkap van de woning, en bleek de brand al in het dak te zitten. De brandweer schaalde uiteindelijk op naar het sein “Grote Brand’ waardoor het Larense korps assistentie kreeg van o.a de brandweer uit Blaricum.

De riet-specialisten van de brandweer Blaricum en Laren waren snel ter plaatse, en zijn met speciale werktuigen het dak opgegaan om op het dak een “stoplijn” te creĆ«ren. Dit gebeurde door het riet van het dak te plukken en met speciale spuit-lansen water onder het riet te spuiten. Omdat dit een intensieve klus is voor de brandweermannen werden er uit o.a Cothen-Langebroek, veiligheidsregio Utrecht, ook rietenkap specialisten ter plaatse gestuurd zodat manschappen afgewisseld konden worden.


Logistiek was de brand een grote klus aldus de persvoorlichter van de brandweer: “Een busje van de brandweer rijdt meerdere malen tussen Laren en Hilversum heen en weer om de ploegen van nieuwe ademlucht flessen te voorzien. Het is een erg intensieve klus voor de manschappen met deze hitte op het dak’.

De brandweer kon uiteindelijk niet voorkomen dat een groot gedeelte van het woonhuis aan de linkerzijde van de boerderij in vlammen opging. Wel werd met de succesvolle aangebrachte stoplijn in het dak en een binnenaanval voorkomen dat de brand zich kon verspreiden naar de wijnhandel aan de rechterzijde van het pand. Ondanks dat dit voorkomen is, is de schade daar ook enorm.

Ten tijde van de brand is de Torenlaan afgesloten voor verkeer en publiek. De brandweer verwacht nog lange tijd bezig te zijn met het nablussen van de brand.