Unieke kijk achter de schermen bij een multidisciplinaire actie tijdens een brand inzet [ Rapportage ]

0
1556

img_0915-001Gooi en Vechtstreek – GooiNieuws was zaterdag 1 oktober op uitnodiging van brandweer Gooi en Vechtstreek aanwezig bij de Borsen Trofee brandweerwedstrijden in Nederhorst den Berg. Dit bood een mooie en unieke kans om een kijkje achter de schermen te geven bij een multidisciplinaire inzet van de brandweer, politie en ambulancedienst tijdens een “brand inzet” in een bedrijf.

 

Wij liepen mee met de brandweerploeg uit Hilversum.

img_0804
Vandaag was het scenario dat er een luchtballon was neergestort op een bedrijfspand aan de Machineweg in Nederhorst den berg. Doordat de luchtballon op het dak neergestort was , bleek er ook brand te zijn uitgebroken. Naast het bedrijfspand was men toevallig vanuit een hijskraan aan het bungeejumpen, door de schrik was de kraanmachinist onwel geworden en bleef de kraan nadat het slachtoffer tegen de hendels was gevallen rondjes draaien.

img_0820

Nadat er alarm was geslagen via 112 was de politie als eerste ter plaatse, de aanwezige agent van de noodhulp-wagen ging direct bij de aanwezigen informatie inwinnen zodat dit bij aankomst van de brandweer direct doorgegeven kon worden.
Nadat er alarm was geslagen via 112 was de politie als eerste ter plaatse, de aanwezige agent van de noodhulp-wagen ging direct bij de aanwezigen informatie inwinnen zodat dit bij aankomst van de brandweer direct doorgegeven kon worden.

img_0846

img_0854
De bevelvoerder heeft samen met zijn manschappen van de aanvalsploeg van de 1e tankautospuit direct een verkenning aan de buitenkant van het pand gemaakt en een inzet plan gemaakt.

 

Besloten werd om eerst in te zetten op redding van alle slachtoffers. De hoogwerker werd naast het pand opgesteld om de mensen uit de luchtballon van het brandende dak te halen.
Besloten werd om eerst in te zetten op redding van alle slachtoffers. De hoogwerker werd naast het pand opgesteld om de mensen uit de luchtballon van het brandende dak te halen.

 

img_0863

De ploeg uit de tankautospuit heeft zich bekommerd om de rondraaiende kraan + bungeejumper en de onwel geworden kraanmachinist.
De ploeg uit de tankautospuit heeft zich bekommerd om de ronddraaiende kraan + bungeejumper en de onwel geworden kraanmachinist. De gevaarlijk ronddraaiende kraan werd gestopt, en de slachtoffers werden in veiligheid gebracht. Ook wordt 1e hulp verleend waar nodig.

 

img_0880

Ook de ambulancedienst is inmiddels ter plaatse en wordt door de aanwezige agent van de benodigde informatie voorzien betreft het incident. Zij nemen de zorg over de geredde slachtoffers over.
Ook de ambulancedienst is inmiddels ter plaatse en wordt door de aanwezige agent van de benodigde informatie voorzien betreft het incident. Zij nemen de zorg over de geredde slachtoffers over.

 

GooiNieuws

Inmiddels is de aanvalsploeg van de tankautospuit ook het bedrijfspand binnen gegaan nadat er rook uit het pand kwam. De brand die door de neergestorte luchtballon op het dak was ontstaan blijkt ook naar binnen geslagen te zijn. Via de warmtebeeld camera die de ploeg bij zich heeft wordt het pand doorzocht, hittebronnen en slachtoffers zijn zo goed zichtbaar op de thermische camera.
Inmiddels is de aanvalsploeg van de tankautospuit ook het bedrijfspand binnen gegaan nadat er rook uit het pand kwam. De brand die door de neergestorte luchtballon op het dak was ontstaan blijkt ook naar binnen geslagen te zijn. Via de warmtebeeld camera die de ploeg bij zich heeft wordt het pand doorzocht, hittebronnen en slachtoffers zijn zo goed zichtbaar op de thermische camera.

 

Wat een brandweerman binnen ziet in het met pand gevulde rook is zeer klein, de afstand hier tussen camera en slachtoffer is slechts een luttele meter en slechts de helft is nog zichtbaar. Met de thermische warmtebeeld camera was het slachtoffer snel gevonden, en werd naar buiten gebracht. Hier neemt de ambulancedienst het slachtoffer over.
Wat een brandweerman binnen ziet in het met pand gevulde rook is extreem weinig, de afstand hier tussen camera en slachtoffer is een luttele meter en slechts de helft is nog zichtbaar. Met de thermische warmtebeeld camera was het slachtoffer snel gevonden, en werd naar buiten gebracht. Hier neemt de ambulancedienst het slachtoffer over.

 

 

Nadat alle slachtoffers zowel binnen als buiten gered zijn worden alle brandhaarden definitief afgeblust en kan het pand worden geventileerd.
Nadat alle slachtoffers zowel binnen als buiten gered zijn worden alle brandhaarden definitief afgeblust en kan het pand worden geventileerd. 

 

 

img_0929

 

Na de inzet begint men met opruimen van de spullen. Tegenwoordig komt hierbij nog meer kijken dan alleen oprollen van slangen.
Na de inzet begint men met opruimen van de spullen. Tegenwoordig komt hierbij nog meer kijken dan alleen oprollen van slangen.

 

Tegenwoordig komt er na een brand inzet ook een stukje nazorg extra bij kijken. Gebruikt materieel inclusief bluspakken worden afgespoten om arbeidshygiëne te bevorderen.
Tegenwoordig komt er na een brand inzet ook een stukje nazorg extra bij kijken. Gebruikt materieel inclusief bluspakken worden afgespoten om arbeidshygiëne te bevorderen. Het pand wordt nadat het veilig verklaard is dan overgedragen aan de aanwezige politie / eigenaar. Ook stichting Salvage wordt in kennis gesteld. Zij gaan de eigenaar helpen met de schade en herstel.
Wij hopen dat u met deze rapportage een mooie kijk heeft gekregen op een multidisciplinaire inzet. brandweerkorpsen uit de hele regio hebben deze inzet vandaag gedraaid en gestreden om de Borsen Trofee. Zodra de uitslag hiervan bekend is zullen wij deze melden. Wij danken de brandweer (Nederhorst den berg) voor hun service en de uitnodiging voor deze dag.
Wij hopen dat u met deze rapportage een mooie kijk heeft gekregen op een multidisciplinaire inzet. brandweerkorpsen uit de hele regio hebben deze inzet vandaag gedraaid en gestreden om de Borsen Trofee. Zodra de uitslag hiervan bekend is zullen wij deze melden. Wij danken de brandweer (Nederhorst den berg) voor hun service en de uitnodiging voor deze dag.