Brandweer Hilversum opent nieuwe post bij afvalverwerker

0
5075

De bouw van het Hilversumse deel van de Hoogwaardige Openbaar Vervoer-verbinding (HOV) gaat maandag 30 maart 2020 van start. Het gaat om de aanleg van een vrije busbaan tussen de A27 en het NS-station in Hilversum. Ook wordt er een natuurbrug bij Anna’s Hoeve en een spoorwegonderdoorgang voor auto- en fietsverkeer op de drukke Oosterengweg gebouwd. De brandweer voelt zich genoodzaakt om hier op in te spelen.

De bouw van de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg heeft de komende periode de meeste impact voor de brandweer als hulpdienst. Deze kan alleen veilig gebouwd worden als de Oosterengweg volledig wordt afgesloten voor verkeer. Gedurende anderhalf jaar moeten elke dag zo’n 15.000 automobilisten een andere route kiezen. Dit is ingrijpend, omdat er binnen de ring van Hilversum nauwelijks alternatieven zijn om het spoor te kruisen.

Post Hilversum-Zuid
De buitenring wordt gedurende deze periode onderbroken waardoor verkeer een andere route door Hilversum moet nemen. Dit heeft vooral op werkdagen in de ochtend en avondspits als gevolg dat er sprake kan zijn van verkeersdruk en de hulpdiensten, in het bijzonder de brandweer, vertraging gaan oplopen in hun opkomsttijden. Om die reden is er gekozen een extra post te openen op de 1ste Loswal in Hilversum: Post Hilversum-Zuid. Op deze post zal een Tankautospuit met een 4-persoonsbezetting/TS4 komen te staan en wordt de TS-HOV genoemd. Op de locatie van Post Hilversum-Zuid hebben ze van de gastheer, de firma Renewi, een stallingsruimte gekregen, die ook voor de wintermaanden geschikt is en een eigen verblijfsruimte heeft.

Post Hilversum-Zuid zal van maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 19:00 uur operationeel zijn. Tijdens overige momenten wordt er vanuit Post Hilversum uitgerukt en wordt er nauw samengewerkt (net als nu al gebeurt) met de brandweerpost in Loosdrecht.

Afsluiting spoorwegovergang Oosterengweg
De werkzaamheden gaan maandag 30 maart 2020 om 05:00 hr. van start en wordt de Oosterengweg vanaf dat moment afgesloten voor regulier verkeer. De hulpdiensten hebben echter nog een uitzondering. Tot en met 18 april kunnen de hulpdiensten via een speciale route de spoorwegovergang nog passeren. Op zaterdag 18 april zal de huidige spoorwegovergang definitief gesloten worden. Vanaf dat moment zal de Tijdelijke Overweg Mussenstraat (TOM) geopend zijn voor de nood- en hulpdiensten en langzaam verkeer. 

Drukte in Beatrixtunnel
Een ander belangrijk knelpunt als het gaat om goede bereikbaarheid is de Beatrixtunnel. Daar wordt het als de Oosterengweg dicht is alleen maar drukker. Om vanuit de brandweerkazerne aan de Kamerlingh Onnesweg snel het centrum te bereiken worden daarom de stoplichten beïnvloed met het Korte Afstand Radiosysteem (KAR). Op die manier springen de verkeerslichten voor de brandweer op groen en is ook het verkeer weg uit de tunnel wanneer de brandweer daar aankomt. Het is de bedoeling dat de tunnel zo veel mogelijk is leeg gereden bij incidenten.

Bereikbaarheid Post Hilversum
Post Hilversum aan de Kamerlingh Onnesweg is gedurende de werkzaamheden ook slechter bereikbaar. Het is goed om hier mee rekening mee te houden.

Let op: In verband met het coronavirus wordt er momenteel helemaal geen bezoek ontvangen op de brandweerposten in Gooi en Vechtstreek.