Huizer bestolen van 8000 euro, bewakingscamera legt verdachte in Almere vast

0
1429
Opname van de verdachte

Almere / Huizen – Van een man uit Huizen is door phishing 8000 euro gestolen. De politie zoekt de nog onbekende verdachten en vraagt om tips.

 

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

 

Omschrijving

Bekijk het filmpje van de politie via dit YouTube-kanaal. Het is een fragment van deze zaak uit de aflevering van 6 april 2016 van Omroep Flevoland tv-programma Bureau Flevoland.

Cybercriminelen weten via geniepige mailtjes de pinpas en pincode van de Huizenaar te pakken te krijgen en pinnen in Almere.

Phishing

In oktober 2015 krijgt het 68-jarige slachtoffer een mail die van zijn bank lijkt. Later blijkt dat niet het geval te zijn. De mail ziet er goed verzorgd uit en daarom gaan er bij de man geen alarmbellen af. In de mail staat dat de bank overstapt naar een beter beveiligde bankpas en dat de oude passen daarom verplicht worden vervangen. In de mail zit een link waar de man zijn oude pincode in moet voeren en hij een nieuwe pincode in mag voeren. Hij voert de pincodes in en krijgt op een vervolgscherm de opdracht zijn bankpas naar een adres in Almere op te sturen. Hij stuurt zijn bankpas op maandag 19 oktober naar dat adres.

Geld weg

Als de man een paar dagen later zijn administratie doet, ziet hij dat er meerdere mails van zijn bank zijn. In een mail staat dat zijn daglimiet voor geldopname is verhoogd, terwijl hij daar helemaal niet om gevraagd heeft. Vervolgens ziet hij nóg een mail van de bank, waarin staat dat er in Almere grote bedragen van zijn rekening zijn opgenomen en de bank vraagt of dit daadwerkelijk door hem is gedaan. Dan begrijpt hij dat hij slachtoffer is geworden van oplichters. Hij neemt direct contact op met zijn bank. De laatste mails blijken inderdaad van zijn bank te zijn, maar de mail waarin zijn gegevens en pincodes werden opgevraagd, was van oplichters.

Dinsdag 20 oktober is in Almere meerdere keren geld opgenomen met de opgestuurde bankpas en is er ook met de pas betaald. In totaal voor een bedrag van meer dan 8000 euro. Jammer genoeg heeft het slachtoffer niet het adres bewaard, waar hij zijn bankpas naar toe heeft gestuurd, dus daar kon de politie geen onderzoek naar instellen.

Bewakingsbeelden

De pinner is gefilmd in Almere bij de Mediamarkt, als hij daar voor ruim 1700 euro twee iPhones koopt. Hij heeft een getinte huidskleur, rastahaar, droeg een zwarte gewatteerde jas met capuchon, een Adidas trainingsbroek en zwarte schoenen.

huizen0604

Vragen

Herkent u de man op het beeld van de beveiligingscamera of weet u misschien wie hij is? Bel dan gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070.   Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem.