Zeven jaar cel voor 19 jarige Huizer na gewelddadige woningoverval in Laren

0
685

Laren / Huizen– De 19 jarige Daniel A. uit Huizen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor een woningoverval op 16 april 2017 in Laren. Tijdens de overval is buitengewoon fors geweld gebruikt.

Ploertendoder

De zoon des huizes  was op die bewuste dag weggelokt naar een afspraak zodat de overvallers hem bij thuiskomst  bij de woning aan de Sint Janstraat konden overlopen. De man en zijn mededader waren op zoek naar geld en een Rolex – die de drie slachtoffers niet bezaten. Ondanks dat zij meewerkten zijn ze met een ploertendoder en vuurwapen zwaar mishandeld en vastgebonden met tie-wraps.

Aanhouding

De verdachte is een paar dagen na de overval aangehouden op verdenking van een ander strafbaar feit, namelijk heling van goederen. Op de in beslag genomen schoenen van de man is bloed van het slachtoffer gevonden. Ook tipten in totaal 14 mensen de verdachte als dader nadat het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht had besteed aan de overval. Zij herkenden de man aan zijn ogen en opvallende loopje.

Zwaardere straf

Het landelijke oriëntatiepunt bij een gewelddadige woningoverval is 5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank legt een hogere straf op, onder andere vanwege het toegepaste geweld en het letsel dat het mannelijke slachtoffer daaraan heeft overgehouden. De verdachte heeft de belangen van de slachtoffers op grove wijze ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen behoefte aan snel financieel gewin.

Geen tbs

De rechtbank legt anders dan de eis van de officier van justitie geen tbs-maatregel op. De deskundigen concluderen dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling, maar kunnen geen volledig onderbouwde gedragsstoornis vaststellen. Daar zou extra onderzoek voor nodig zijn. Ook kan niet worden vastgesteld in hoeverre het strafbare feit aan de man is toe te rekenen, omdat hij maar zeer beperkt heeft meegewerkt aan het onderzoek. De deskundigen adviseren wel een PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd. De rechtbank oordeelt dat het te kort door de bocht is om dat advies één op één over te nemen als tbs-advies.