Spektakel bij brandweerwedstrijden in Bussum [ Foto’s en Video ]

0
976

Bussum –  Zaterdag 7 oktober vonden er weer de jaarlijkse Borsentrofee en Tempobaan brandweer wedstrijden in Gooi en Vechtstreek plaats, ditmaal met Bussum als organisatie.

Dit jaar deden de brandweerposten Huizen , ‘s-Graveland, Muiden , Weesp, Laren , Naarden , Blaricum, Loosdrecht en Nederhorst den Berg mee.

Borsentrofee

De brandweer werd in eerste instantie gealarmeerd voor een melding van een persoon te water in de Kom van Bieghel, een vijver in Bussum. Nadat de brandweer ter plaatse kwam bleek de persoon al uit het water gehaald te zijn door ambulancepersoneel. Vervolgens kwam er een gewonde man aanstormen, die vertelde dat er bij het Vitus College in Bussum een auto door de markt was gereden en in een gebouw tot stilstand was gekomen. De school zou ook in brand staan, de brandweer pakte hun voertuig weer in en reed door het het schoolgebouw.

Bij het schoolgebouw werd het brandweerkorps geconfronteerd met zowel een stuk hulpverlening, gewonden verzorging en een brand in een auto en een schoolgebouw. Tijdens het opbouwen van de markt ging er iets mis met een auto parkeren, deze kwam vervolgens tegen het schoolgebouw tot stilstand en vloog in brand. Zowel in de auto als onder de auto zaten slachtoffer bekneld.

Nadat de brand buiten geblust was bleek ook de school zelf van binnen in brand te staan, in het schoolgebouw vond op dat moment een hardcore festival plaats.

Uiteindelijk moesten alle korpsen dus zo snel mogelijk alle incidenten bij het schoolgebouw tegelijk/achter elkaar oplossen. De jury zal uiteindelijk aan de hand van de puntentelling een uitslag maken. In deze foto en film reeks ziet u de posten Muiden en Weesp.

Tempobaan

De Tempobaan was een wedstrijd met een leuk ludiek randje onder de brandweerkorpsen. Elke brandweerploeg kreeg een plateau met daarop enkele slangen, een koppelstuk, 4 autobanden, 2 spuitmonden en een moersleutel.  Ook lag er een auto zonder wielen op de kop, de wielen lagen er al maar de bouten om de wielen vast te zetten konden pas verderop op de wedstrijdbaan verkregen worden.

De bedoeling op deze baan was om zo snel mogelijk de waterwinning richting het einde van de baan op te bouwen. Vanuit hier moest met 2 stralen lage druk afgelegd worden naar het laatste deel van de wedstrijdbaan. vanaf achter een lijn moesten 2 brandweerlieden het water in 2 gaten op een ton spuiten. Als de ton gevuld was kwam een buisje met wielbouten bovendrijven. Wie gedacht had dat dat makkelijk zou gaan kwam van een koude kermis thuis, in de spuitmonden waren gaten gesneden waardoor het meeste van het water terug spoot in het gezicht van de brandweermannen zelf.

Achter de ton moest de rest van de wedstrijdploeg, waarvan de helft geblinddoekt een puzzel in elkaar zetten. Ondertussen werden zij door de opdracht van de collega’s bij de ton zeiknat gespoten. Nadat de puzzel af was mochten de brandweerlieden de 2 spuitgasten helpen, sommige ploegen waren erg creatief en gooiden hun bluspakken en helmen in de strijd om het water sneller in de buizen te krijgen.

Nadat de wielbouten verkregen waren mochten de wielen op de auto gezet worden en het voertuig terug gekanteld worden. Het voertuig moest vervolgens 1 keer heen en weer over de baan gebracht worden, hierna stopte de tijd. In deze foto en film reeks kijkt u mee met post Weesp op de Tempobaan.

De brandweer kijkt terug op een leuke en leerzame dag. Uiteindelijk was post Weesp 1e op de Tempobaan en post Laren 1e op de Borsentrofee.