Hulpdiensten houden grootschalige oefening in het Naarderheem

0
1338

Naarden – De hulpdiensten uit de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek hebben donderdagavond 11 mei een grote oefening gehouden in de oude zusterflat van het verzorgingshuis Naarderheem in Naarden.

Aan de oefening deden veel hulpdiensten mee. Diverse brandweerkorpsen, meerdere ambulances, de politie, het noodhulp team van het Rode kruis, en de luchtvaartpolitie met een grondeenheid en de helikopter deden mee aan de oefening.

Het scenario was dat een klein vliegtuigje al vliegend boven het Gooi motorproblemen kreeg, en koers had gezet richting vliegveld Hilversum. 6 kilometer voor de luchthaven verdween het vliegtuigje omstreeks 19:15 uur ineens van de radar. Tegelijkertijd kwam er via 112 een stroom aan meldingen binnen van een explosie op de bovenste etage van een flat van het verzorgingshuis  Naarderheem binnen. Vanuit de meldkamer die vlak achter de brandlocatie zit werden al direct grote rookwolken waargenomen, hierdoor werd er gelijk opgeschaald naar “Grote Brand, GRIP-1”.

Bij een flatgebouw van het Naarderheem bleek op de 5e etage het vliegtuigje naar binnen gevlogen te zijn, hierdoor ontstond er een explosie en brand op de 5e en 4e etage. De aangekomen brandweer zette direct in op het redden van slachtoffers. Met de autoladder werden mensen van hun balkons geëvacueerd, en de bemanning van de 3 ter plaatse gekomen tankautospuiten werd ingezet om het pand vanaf beneden naar boven te doorzoeken op slachtoffers. Alle geëvacueerden en gewonden werden overgebracht naar het “gewonden nest” van het Rode Kruis, deze bevond zich in het zwembad aan de andere zijde van het Naarderheem.

Nadat het hele pand geëvacueerd was kon de brand op de 4e en 5e etage bestreden worden. omstreeks 21:30 uur kon het sein einde oefening, incident meester gegeven worden. Hulpdiensten blikken terug op een zeer uitdagende en geslaagde oefening. Een oefening van deze grootte wordt eens per half jaar gehouden. De inzet van alle hulpdiensten trok veel bekijks uit de buurt.