Hulpdiensten rukken uit voor vrachtschip dat water maakt bij Huizen

0
984

Huizen – Hulpdiensten zijn vrijdagmiddag  20 januari uitgerukt voor een zinkend vrachtschip bij de haven van Huizen. Waaronder ook de duikers uit Nederhorst den Berg.

Het vrachtschip genaamd “Romijn dat aan het einde van de ochtend vertrokken was vanuit Nijkerk, was onderweg richting het IJmeer.  Omstreeks 16:15 uur nam de schipper contact op met het Kustwachtcentrum in Den Helder. De schipper vroeg zich af of de Kustwacht toevallig wist of het water voor Naarden beter bevaarbaar was als voor de haven van Huizen, bij Huizen zag de schipper namelijk geen opening in het ijs.

Uiteindelijk is de schipper toch door het ijs heen de haven van Huizen ingevaren, de bemanning van het vrachtschip merkte dat er water in het schip stond en sloegen alarm bij de hulpdiensten. De brandweer van Huizen, Blaricum en de duikers van brandweer Nederhorst den Berg werden hierop ter plaatse gestuurd.

De schipper wist het vrachtschip nog naar een kademuur te manoeuvreren zodat de brandweer vanaf wal bij de boot kon komen. De situatie aan boord bleek na een inspectie uiteindelijk stabiel, er leek (bijna) geen nieuw water meer bij te stromen.

De schipper liet weten dat onderzoek uit wees dat er een gat in de romp was ontstaan, dit kwam door het ijs-varen.  De eigenaar zal zelf het incident verder afhandelen, het lek is provisorisch gedicht en zal later na de dooi gerepareerd worden.

 

Foto’s Waterhulpdienst