Grote brand in Sint-Laurentiuskerk Weesp

0
789

img-20161108-wa0030Weesp – In de Sint-Laurenstiuskerk in Weesp aan de Herengracht is dinsdagavond 8 november een grote brand uitgebroken, de omgeving is ontruimd.

Omstreeks 19:30 uur kwam er een melding binnen van een mogelijke brand in de toren van de Sint-Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp, er zou rookontwikkeling bij de toren gezien zijn.

Bij aankomst van de eerste hulpdiensten sloegen de vlammen al bovenin uit de kerktoren, er bleek inderdaad een brand te zijn uitgebroken bij het elektrisch verlichte kruis op de toren.

Hulpdiensten gaven het sein “GRIP-1” en schaalden ook verder op naar het sein “Grote Brand”. De brandweer van Weesp kreeg hierbij assistentie van de hoogwerker uit Huizen en een ladderwagen uit Amsterdam. Vanwege de hoogte van de toren was de brandhaard helaas niet bereikbaar omdat de hoogwerkers en ladderwagens maar een maximale werkhoogte hebben van ongeveer 30 meter.

Inmiddels heeft de brand zich flink uitgebreid , er vallen brokstukken in de omgeving naar beneden en de kerktorren is al deels ingestort rakelings langs de hulpdiensten op de grond heen. De politie heeft de omliggende omgeving vanwege dit gevaar inmiddels ontruimd en afgezet.

Omstreeks 20:35 uur hebben de hulpdiensten vanwege de omvang van de brand inmiddels opgeschaald naar het sein “Zeer Grote Brand”.

Update 21:00 uur : Sint Laurentiuskerk #Weesp : Bovenste deel van de toren wat nog niet ingestort is brand nog, brandweer probeert rest van kerk te behouden door effectief de rest van het pand nat te houden en te koelen met water.
 

Update 21:30 uur : Sint Laurentiuskerk #Weesp : Brandweer heeft inmiddels meer en meer grip op de brand, intensiteit neemt af.

21:38 uur : Sint Laurentiuskerk #Weesp : De brand is inmiddels onder controle, hierbij stopt ook onze live-berichtgeving over het incident.