Arrestatie Team valt 8 woningen binnen in o.a Hilversum en Almere vanwege groot drugsonderzoek

0
1559

Almere , Hilversum, Breda – Vanmorgen zijn met toestemming van de officier van justitie vijf mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij het uitvoeren van een grote partij cocaïne naar Engeland en deelname aan een criminele organisatie.

Vier verdachten zijn lid van het Chapter Almere van de Outlaw Motorcycle Gang ‘No Surrender’. De recherche en het Openbaar Ministerie vermoeden echter dat ook enkele hoger geplaatste landelijke figuren van deze motorbende wellicht als opdrachtgever of financier bij deze drugssmokkel betrokken zijn. Het gaat om vier in Almere (23, 29, 30 en 42 jaar) verblijvende mannen en een 46-jarige man die in een woning in Hilversum werd gearresteerd. Onder leiding van de rechter-commissaris zijn vandaag acht woningen doorzocht.

In januari 2018 nam een chauffeur de opdracht van een Nederlands transportbedrijf aan om met een vrachtauto goederen af te leveren op een adres in Engeland. In dat land kreeg hij door verschillende aanwijzingen het sterke vermoeden dat er harddrugs in zijn vrachtwagen verstopt waren. Uit angst om daarmee betrapt te worden, liet hij in paniek zijn truck op een parkeerplaats achter en ging met de veerboot terug naar Nederland. Hij zag nadat hij van boord ging in Hoek van Holland dat in de hal vier mannen hem kennelijk stonden op te wachten. Uit onderzoek is gebleken dat drie van deze mannen lid zijn van het Chapter Almere van ‘No Surrender’. Een van die mannen had een vuistmes en met zand verzwaarde handschoenen bij zich. Ze kwamen kennelijk bij hem verhaal halen over het achterlaten van de vrachtauto met daarin de partij drugs. Hij voelde zich zo bedreigd dat hij er vandoor ging en zich meldde bij de post van de Koninklijke Marechaussee waar hij zijn verhaal deed.

Hierna troffen de Engelse autoriteiten in de door hem achtergelaten vrachtauto, goed verstopt, enkele tientallen kilo’s cocaïne aan. De politie heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de chauffeur omdat er vanuit het criminele milieu signalen zijn dat zijn leven gevaar loopt en dat leden van de motorclub No Surrender actief naar hem op zoek zijn.

Het onderzoek naar de uitvoer van de partij cocaïne wordt verricht door een rechercheteam van de eenheid Zeeland West Brabant in nauwe samenwerking met Midden Nederland en Dienst Infra van de Landelijke Eenheid.

Er zijn onder leiding van de rechter-commissaris acht woningen doorzocht.  Daarbij is circa 200 kilo aan verdovende middelen aangetroffen.  De aangetroffen drugs moeten nog verder getest worden, maar het gaat zowel om hard- als softdrugs.  Verder werden meerdere club gerelateerde artikelen en diverse digitale gegevensdragers waaronder een behoorlijk aantal crypto telefoons in beslag genomen.

Leden van Outlaw Motorcyckle Gangs (OMG’s) zijn regelmatig in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt en met normoverschrijdend gedrag. Zij maken zich schuldig aan ernstige (gewelds)misdrijven, zoals drugs- en wapenhandel, brandstichting, intimidatie, afpersing en fraude.  Politie, Openbaar Ministerie, lokaal bestuur, Belastingdienst, FIOD en Koninklijke Marechaussee hebben hier extra aandacht voor. Met bestuurlijke maatregelen, strafrechtelijke vervolging en het onderzoeken van mogelijkheden voor een civielrechtelijk verbod, wordt georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt aangepakt en de schijnbare onaantastbaarheid van OMG’s doorbroken.