Weesper jongens van 14 en 17 jaar lopen zwaaiend met nep vuurwapens politiebureau Hilversum in

0
1213

Hilversum – Twee jongens lopen voor de grap met nep vuurwapens het politiebureau binnen. Een agent trekt daarvoor bijna zijn wapen. Beiden zijn aangehouden.

 

Woensdagmiddag 25 april lopen twee jongens het politiebureau binnen aan de Groest. Een van de jongens loopt voorop met zijn handen op zijn rug en de ander loopt achter hem en drukt een wapen in zijn rug. Een agent ziet de twee binnenkomen en signaleert meteen het wapen. Hij ziet niet dat het om een nepwapen gaat en wil zijn wapen pakken. Op het moment dat hij zijn hand op de holster legt schrikken de jongens en zeggen direct dat het om een nepwapen gaat. Hierop worden de jongens aangehouden. De andere jongen haalt ook een nepwapen uit zijn broek en de wapens zijn in beslag genomen.

Boete of HALT-straf

De twee komen uit Weesp en zijn 14 en 17 jaar oud. Ze zijn beiden dezelfde dag heengezonden met een proces-verbaal en een officier van justitie zal op een later moment een beslissing over de afdoening nemen. Dit zal naar waarschijnlijkheid een boete of een HALT-straf zijn. Op het bureau is er ook een goed gesprek geweest met de jongens en hun ouders.

Nepwapens

Sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen. Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben.